Ιστορία
Τα δύο χωριά της επαρχίας Πάφου Άγιος Φώτιος και Στατός, τα οποία απείχαν δύο μόλις χιλιόμετρα το ένα από το άλλο, κατά την περίοδο του 1966-1969, λόγω των ραγδαίων βροχοπτώσεων, γνώρισαν καταστροφικές κατολισθήσεις. Η κυβέρνηση κάλεσε ειδικούς γεωλόγους, για να μελετήσουν την κατάσταση και τότε κρίθηκε αναγκαίο η μετακίνηση των δύο χωριών σε άλλο σημείο.
Τότε οι πλείστοι κάτοικοι των δύο κοινοτήτων, αποφάσισαν την ένωση των δύο χωριών, πράγμα το οποίο έγινε. Η μετακίνηση και ένωση των δύο κοινοτήτων έγινε με την συγκατάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο κοινοτήτων, καθώς επίσης και του προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ .
Τέλος του 1973 οι πρώτοι κάτοικοι του νέου χωριού άρχισαν να μετακομίζουν. Μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, αρκετοί πρόσφυγες από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, εγκαταστάθηκαν στον νέο οικισμό.
Το ενοποιημένο πια χωριό πήρε την ονομασία Στατός-Άγιος Φώτιος και βρίσκεται σε μια ακριτική περιοχή της επαρχίας Πάφου, πολύ κοντά στην Αγία Μονή και την Ιερά Μονή Χρυσορογιατίσσης. Έχει υψόμετρο 950 μέτρων και οι κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Το χωριό παράγει μήλα, σταφύλια, αχλάδια, ροδάκινα, κεράσια, κρασιά, ζιβανία, σιουσιούκο, σταφίδες, τσαμαρέλλα, λουκάνικα, χαλούμια, τραχανά, καρύδια και αμύγδαλα.
Στα παλιά εγκατελειμένα χωριά διατηρούνται αρκετά ερειπωμένα σπίτια, τα οποία χρησιμοποιούνται εποχιακά, κυρίως από βοσκούς που βόσκουν τα κοπάδια τους στη περιοχή.
Ο Στατός – Άγιος Φώτιος το 1982 αριθμούσε 482 κατοίκους, ενώ στην απογραφή που έγινε το 2001, οι κάτοικοί του ήταν 239.
Το χωριό συνδέεται οδικά με το χωριό Παναγιά στα Βορειοδυτικά (6. χλμ) και με το χωριό Κοιλίνια στα ανατολικά (1 χλμ).
Στο χωριό υπάρχουν και λειτουργούν σήμερα τα πιο κάτω:
Περιφερειακό δημοτικό σχολείο, η εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, μια από τις πιο μεγαλοπρεπείς εκκλησίες της Πάφου. Τα κοινοτικά κτίρια τα οποία στεγάζουν την ΣΕΔΙΓΕΠ, το κοινοτικό ιατρείο, τα γραφεία του κοινοτικού συμβουλίου, καθώς επίσης και το κοινοτικό κέντρο «καφεστειατόριο». Υπάρχει επίσης το αρδευτικό έργο Στατού-Αγίου Φώτιου-Κοιλίνιας, με μια μεγάλη υδατοδεξαμενή χωρητικότητας 140.000 κ.μ. νερού, για τις ανάγκες των κοινοτήτων. Τέσσερα τοπικά οινοποιεία, το ΑΒΑΚΑΣ , ΚΟΛΙΟΣ, ΜΑΚΚΑΣ και ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ, τα οποία παράγουν αξιόλογα κρασιά.
Κύριο χαρακτηριστικό της κοινότητας, είναι το πράσινο περιβάλλον, αφού όλοι οι δρόμοι μέσα στη κοινότητα είναι φυτεμένοι με καρυδιές, πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο οποίος κατάγεται από το χωριό. Επίσης ο Στέλιος Κυριακίδης κατάγεται από τον Στατό – Άγιο Φώτιο.
Χρήσιμες πληροφορίες
ΟΝΟΜΑ | ΤΗΛΕΦΩΝΟ |
Κοινοτικό Συμβούλιο | 26722758 |
Αστυνομικός Σταθμός Παναγιάς | 26817484 |
Δασικός Σταθμός Παναγιάς | 26722245, 26817414 |
Ιατρικό Κέντρο Παναγιάς | 26722702 |
Φυσικό περιβάλλον
Αμπελοκαλλιέργειες-Οινοποιεία
Οι κάτοικοι, στην κοινότητα Στατός, παλιότερα ασχολούνταν περισσότερο με την γεωργία και τα αμπέλια. Μέχρι σήμερα, μερικοί εξακολουθούν ν’ ασχολούνται με αυτές τις ασχολίες. Τα διαθέσιμα νεαρά χέρια δεν υπάρχουν πλέον όπως παλιά.
Τ’ αμπέλια, ιδιαίτερα εκείνα που εκτείνονται μεταξύ του χωριού, φυτεμένα με μαύρο κυπριακό σταφύλι, το ξυνιστέρι, το καπερνέ, και λιγότερο μαλάγα, εξακολουθούν να αποδίδουν και να προσδίδουν, ένα όμορφο χρώμα στο τοπίο. Οι συνηθισμένες ποικιλίες των σταφυλιών, καταλαμβάνουν μεγαλύτερη έκταση, σε σύγκριση με την ποικιλία σταφυλιού μαλάγα. Οι αμπελουργοί, από χρόνια τώρα, καλλιεργούν τ’ αμπέλια τους, πάνω σε εμπορική βάση. Όλα σχεδόν φυτεμένα σε γραμμές και η καλλιέργειά τους είναι μηχανοποιημένη. Εντυπωσιακοί είναι και οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι των συσκευαστηρίων.
Η εποχή του τρύγου, τέλος του Αυγούστου και πολλές φορές αρχές του Σεπτέμβρη, είναι εποχή οργασμού και περίοδος χαράς. Λόγω του υψομέτρου, τ’ αμπέλια της περιοχής του Στατού / Αγίου Φωτίου, είναι τα τελευταία που ωριμάζουν, με αποτέλεσμα να καθυστερεί το μάζεμά τους. Χαίρεσαι κατά την περίοδο αυτή, να παρακολουθείς τους αμπελουργούς να κόβουν τα σταφύλια, να τα βάζουν στα πλαστικά κιβώτια, να τα φορτώνουν σε μικρά ή μεγάλα αυτοκίνητα και να τα μεταφέρουν στις οινοβιομηχανίες.
Είναι να χαίρεσαι, τους εργατικούς αυτούς αμπελουργούς, που συνεχώς μετατρέπουν και άλλη άγονη γη, σε αμπέλια. Είναι όμως και η εργασία σ’ αυτά τα αμπέλια μια ανείπωτη χαρά και απόλαυση.
Στη κοινότητα υπάρχουν δυο οινοποιεία. Εκεί όπου θα γίνει η τελική επεξεργασία και η παραγωγή του φημισμένου κρασιού. Η σπιτίσια παραδοσιακή ζιβανία δίνει το παρόν της. Κυρίως παράγουν το άσπρο και μαύρο ξηρό κρασί. Σπάνια και σε πολύ μικρή ποσότητα, θα συναντήσεις το γλυκό κρασί. Από τα φημισμένα άσπρα κρασιά της κοινότητας, είναι «Persephoni Dry» «Persephoni Medium Dry» «Avakas»και από τα κόκκινα , «Άγιος Φώτιος», «Statos Medium Dry» «Μαραθεύτικο κόκκινο ξηρό», «Καπερνέ», «Sheras» «Κορνέττο Ροζέ ». Από τα σταφύλια δεν παραλείπεται και η κατασκευή του φρέσκου παραδοσιακού σιουτζιούκου, παλουζέ, κιεφτέρι.
Έργα
Ολοκληρωμένα Έργα
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Στατού / Αγίου Φωτίου μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών του, για καλυτέρευση του τρόπου ζωής των κατοίκων της κοινότητας, ιεράρχησε τα έργα τα οποία έθεσε σαν στόχο να υλοποιήσει.
Τα έργα τα οποία έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα είναι τα ακόλουθα:
- Κτίστηκαν νέα κοινοτικά κτίρια, τα οποία περιλαμβάνουν γραφεία για τις ανάγκες του κοινοτικού συμβουλίου, κοινοτικό ιατρείο, κοινοτικό κέντρο, γραφεία της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας, καθώς επίσης και γραφεία της ΣΕΔΙΓΕΠ.
- Κατασκευάστηκε κοινοτικό πάρκο, ένα από τα πιο όμορφα πάρκα στην Κύπρο, που περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, παιγνιδότοπο για να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά, αμφιθέατρο όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Σε όλη την περιφέρεια του κοινοτικού πάρκου υπάρχουν μεγάλες καρυδιές, οι οποίες δίδουν στο όλο τοπίο μια καταπληκτική ομορφιά.
- Κατασκευάστηκε μικρό φράγμα για την συγκέντρωση νερού. Το νερό χρησιμοποιείται για άρδευση του χωριού, καθώς και του γειτονικού χωριού Κοιλίνια.
- Όλοι οι δρόμοι της κοινότητας έχουν σήμερα ονομασία και όλα τα σπίτια είναι αριθμημένα.
- Κατασκευάστηκε Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητικής Ιστορίας. Ο χώρος είναι αφιερωμένος στην Πολιτιστική Παράδοση και έχει δημιουργηθεί αίθουσα αφιερωμένη στο έργο και την προσφορά του Στέλιου Κυριακίδη.
page 1 of 8
Προγραμματιζόμενα Έργα
Το κοινοτικό συμβούλιο δεν έχει αναπαυθεί, και για τον λόγο αυτό έχει προγραμματίσει και άλλα σημαντικά έργα υποδομής και εξωραϊσμού της κοινότητας.
Μερικά από τα έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί είναι:
• Αλλαγή όλου του δικτύου υδατοπρομήθειας.
• Εξωραϊσμός του κοινοτικού πάρκου.
• Φύτεμα δασικών δένδρων στην είσοδο της κοινότητας.
• Μετατροπή του Δημοτικού Σχολείου σε Κέντρο Πληροφόρησης Περιηγητών.
Θεματικό Αγροτικό Πάρκο
Κατασκευάστηκε κοινοτικό πάρκο, ένα από τα πιο όμορφα πάρκα στην Κύπρο, που περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, παιγνιδότοπο για να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά, αμφιθέατρο όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Σε όλη την περιφέρεια του κοινοτικού πάρκου υπάρχουν μεγάλες καρυδιές, οι οποίες δίδουν στο όλο τοπίο μια καταπληκτική ομορφιά.
Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητικής Ιστορίας
Παλιές Βρύσες